Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Konsekvenser af høretab

Konsekvenser

Der kan være en del konsekvenser af høretab. Primært er det psykiske konsekvenser som personen med høretab måske ikke selv opdager eller ikke viser/fortæller til andre.

Det kan f.eks. være at man føler sig til besvær for familie og venner. Dette medfører ofte, at man fravælger sociale sammenhænge for at undgå at være “den besværlige”. Isolationen medfører at man bliver trist, fordi man ikke får dækket sit sociale behov.

Det er derfor vigtigt, at tage en snak med sine venner og familie om, hvad de kan gøre for at hjælpe til at kommunikationen bliver så god som mulig. Man skal endelig også søge hjælp til denne snak enten hos os eller hos de tilbud kommunen stiller til rådighed.

Vi professionelle er vant til at høre andre sætte ord på deres frustrationer og kan måske hjælpe med at forklare til venner og familie.

Nedsat skelneevne:

Nedsat skelneevne betyder, at man selv under gode forhold for kommunikationen – dvs. samtale på tomandhånd i rolige omgivelser med et optimalt tilpasset høreapparat – vil synes lyden virker høj nok, men ikke klar og tydelig nok. Mange oplever, at talelydende flyder sammen. 

Ekspempelvis kan en person med nedsat skelneevne opfatte ordet ”spegepølse” som ”sparebøsse”, da de enkelte lyde, som adskiller de to ord, ikke bliver opfattet tydeligt.

Årsagen til nedsat skelneevne er nedslidning af hårcellerne i det indre øre. Hårcellerne opfanger lyden der kommer ind via øregangen, trommehinden og øreknoglerne. Hårcellerne omformer lyd til nervesignaler, som via hørenerven sender disse signaler videre til hjernen. 

Her bliver lydene tolket og forstået. Når hårcellerne er nedslidte, er de signaler, der sendes til hjernen af ringere kvalitet. Derfor kan de ikke tolkes og forståes præcist. Nedsat skelneevne kan forekomme enten alene på det ene øre eller på begge ører.

Forestil dig en kornmark, hvor kornet står og bølger i vinden. Det er det samme som sker med hårcellerne i din øresnegl, når der kommer lyd ind.

Men ligesom en kornmark får plamager af flade/ødelagte kornstrå, så kan noget lignende ske i øresneglen. Hårstråene går i stykker og kan ikke så godt sende lyden videre til hjernen.

Derfor overtager de omkringliggende hårstrå lidt af lyden og sender den videre. Men lyden har nu en anden tone end den der kom ind i øret udefra. Derfor opfattes lyden for dig ”mudret”, fordi tonerne bliver blandet lidt sammen.

Misforståelser:

Hvis man ikke kender til nedsat skelneevne er det nærliggende at tro, at høreapparatet:

  • er forkert indstilletet
  • af dårlig kvalitet
  • er i stykker
  • skal skrues højere op

Det er vigtigt at vide, at høreapparater ikke kan gøre skelneevnen bedre. Høreapparater gør lyden kraftigere, men ikke nødvendigvis talen mere forståelig, når man har skelnetab. Men høreapparat er alligevel den bedste løsning på hørevanskelighederne.

Ofte vil dem omkring dig kunne mærke større forskel på, om du har dit høreapparat på, end du selv kan. Så brug det om ikke andet for deres skyld, dog helst for din egen

For at få mest muligt ud af kommunikationen i din dagligdag kan du følge disse gode råd:

  • Sørg for god belysning, så du let kan se ansigtsmimik på den du skal tale med og derved har mulighed for også at mundaflæse. Det støtter kommunikationen meget.
  • Dæmp baggrundsstøjen så vidt muligt. Dvs. sluk altid for TV og radio, mens I skal tale sammen.
  • Hvis der er noget, du ikke forstår, så bed din samtalepartner om at gentage sætningen langsommere og tydeligere. (Det hjælper ikke at råbe, det gør blot lyden mere utydelig)
  • Forsøg at få andre til at tale én ad gangen.

Kontakt os

Auditiva ApS

Valby Langgade 88 B, 2500 Valby

CVR: 32446299

Telefontider

Mandag

08.30 - 12.30 & 13.00-15.00

Tirsdag

08.30 - 12.30 & 13.00-15.00

Onsdag

08.30 - 12.30 & 13.00-15.00

Torsdag

08.30 - 12.30 & 13.00-15.00

Fredag

08.30 - 12.30

Vi tager forbehold for ​ændringer i vores telefontider.