Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Pårørende

Gode råd til pårørende

Familie og venners støtte er noget af det mest afgørende for om en ny høreapparatbruger bliver glad for sit nye høreapparat eller om det havner i skuffen. Tænk derfor på, at du kan have afgørende indflydelse på, om din ægtefælle, ven eller veninde kommer godt i gang med sit høreapparat.


I de første uger og måneder skal man først vænne sig til nye og måske glemte lyde. Det er en helt ny verden og vi vil fortælle lidt om, hvordan du bedst kan hjælpe din mand eller veninde til en god begyndelse.

Det tager tid for hjernen at vænne sig til, at der pludselig bliver sendt lyd ind i områder, hvor der længe har været helt stille. Den skal lære at tolke de nye signaler. 

Det bedste, du kan gøre i denne tilvænningsperiode, er, at være tålmodig, forstående og acceptere at tilvænningen tager tid. Undlad at kritisere når høreapparaterne ikke bruges. Ros i stedet når de bliver brugt - det virker meget mere opmuntrende!

En hørenedsættelse kan have psykologiske følger som f.eks. depression, indelukkethed eller mindreværdsfølelse. Kommunikationsproblemer påvirker både private forhold såvel som arbejdsrelaterede forhold.

Det er derfor vigtigt at tage hånd om disse problemstillinger. Ofte kan det være af stor betydning for personen med høretab, at få lov til at fortælle frit om sine oplevelser og problemer med høretabet og blot blive lyttet til.

Pas på ikke at lægge ord i munden på ham/hende, da det kan give en følelse af ikke at blive forstået.

Prøv evt. at spørge din kone eller ven, hvordan han eller hun oplever brugen af høreapparat i forskellige lyttesituationer. Så ved du, hvilke lyde eller situationer, du kan forsøge at undgå, eller hvornår der er ekstra brug for din hjælp og opmærksomhed.

Høreapparater forbedrer den overordnede evne til at høre. Alligevel kan der være enkelte situationer, hvor de ikke hjælper. Det er derfor vigtigt at høreapparaterne ikke bliver en sovepude. Det er yderst vigtigt stadig at tænke på, at overholde de mest almindelige regler for kommunikation med en hørehæmmet - også selvom om vedkommende har sine høreapparater på.

Gode råd om kommunikation​

  • Tal langsomt og tydeligt, men i et normalt tonefald. Hvis du råber, bliver mange ord uforståelige for en person med høretab.
  • Sørg for at der ikke er baggrundsstøj fra f.eks. TV eller radio.
  • Få personens opmærksomhed inden du begynder at tale.
  • Tal ansigt til ansigt så din mund altid kan ses. De fleste mennesker gør brug af mundaflæsning (faktisk også normalthørende). Sørg også for at belysningen er god.
  • Brug gerne kropssprog, da det understøtter det du siger.
  • Gentag eller omformulér, hvis du bliver misforstået.

Husk at en smule ekstra hensyn og anstrengelse vil være en stor hjælp for en ny høreapparatbruger, der skal have det bedste ud af sit nye høreapparat.

Kontakt os

Auditiva ApS

Valby Langgade 88 B, 2500 Valby

CVR: 32446299

Telefontider

Mandag

08.30 - 12.30 & 13.00-15.00

Tirsdag

08.30 - 12.30 & 13.00-15.00

Onsdag

08.30 - 12.30 & 13.00-15.00

Torsdag

08.30 - 12.30 & 13.00-15.00

Fredag

08.30 - 12.30

Vi tager forbehold for ​ændringer i vores telefontider.